İçeriğe geç

Adıyaman Türkleri Hangi Boydan

Hangi Türk boyundan geliyorum nasıl öğrenirim?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.

Türkiye Türkleri hangi boydan?

Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır ve Balkanlar’da (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin ataları olarak kabul edilirler. Daha sonra bu boylar Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere iki boya ayrıldılar.

Elazığ Türkleri hangi boydan?

Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.

Gaziantep Türkleri hangi boydan?

Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Anadolu’nun Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşarlar. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.

Soyumun nereden geldiğini nasıl öğrenebilirim?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

E-devlet hangi boydan geliyorum?

E-Devlet soyağacı sorgulama işlemleri için T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Aile Ağacı Oluşturma” servisini seçerek aile ağacınıza ilişkin elektronik belgeyi alabilirsiniz.

9 Oğuz Boyları Kimlerdir?

İslam coğrafyacıları Tokuz-Oğuz-Uygurları eşitlediler. Dokuz Oğuz boyu şunlardı: Bugular (Pu-ku), Hun, Bayırku, Tongra, İzgil, Ch’i-pi, A-pu-sse, Ku-lun-wu-ku, Edizler.

Türkiye Türkleri hangi soydan gelir?

10. yüzyılda Orta Asya’dan, çoğunlukla İran üzerinden Anadolu’ya yerleşen, özellikle Oğuz Türkmenleri olmak üzere birçok kabile Türkler adı altında gruplandırılmıştır. Türk adı, Göktürk döneminden beri Orta Asya’daki Türk ırkının Türkçe konuşan topluluklarının ortak adı olmuştur.

Türkiye’de Türk geni yüzde kaç?

Türk DNA Projesi’nin Dodekad K12b projesine göre, Anadolu Türklerinin Orta Asya genetik mirası yüzde 25 ile yüzde 45 arasında, Anadolu yerli genetik mirası ise yüzde 55 ile yüzde 75 arasında değişmektedir.

Malatya hangi boydan?

Eymür (Eymir) Aşireti: Bolu, Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Mardin, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Yozgat. Eymür Stamm yaşadı. Ala-Yundlu Boyu: Ala-Yundlu boyu Kütahya ve Mardin illerinde yaşıyordu.

Trabzon hangi Türk boyundan?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Bayat Türkleri nerede yaşar?

Bayat boyu Anadolu, Azerbaycan ve Türkmenistan’a yayılmıştır. Geleneklerine göre diğer Oğuz boyları gibi yerleştikleri birliklere kendi boylarının adını vermişlerdir (Bayat Boyu).

İzmir hangi Türk boyundan?

Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oğuzların Çavuldur boyundan Çaka Bey, İzmir’i ilk defa fethetti.

Kahramanmaraş hangi Türk boyundandır?

Maraş ve çevresi Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boylarının hâkimiyetinde olmakla birlikte, yirmi dört Oğuz boyunun hemen hemen tamamı temsil edilmektedir.

Kayseri hangi Türk boyundan?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Kaç çeşit Türk boyu vardır?

24 Oğuz boyunu önce iki kola (Bozoks ve Üçoklar), sonra Oğuz Han’ın 6 oğluna ve son olarak da 4 oğullarına ayırır. Listelerin kaynakları 14. yüzyılda yaşamış olan Kaşgarlı Mahmud ve Reşideddin’e dayanmaktadır. Reşidüddin 24 boy sayar ve Kaşgarlı Mahmut 22 boy sayar.

Soy ağacı daha eskiye nasıl gidilir?

Aileden gerekli bilgiler alındıktan ve soyağacı görüşmesinden bilgi edinildikten sonra geriye gidilerek arşivlere başvurulabilir.

Kızık boyu nereden gelir?

Kızık aşiretini, diğer Türkmen topluluklarıyla birlikte Adana’dan Tunceli’ye, Afyon’dan Sinop ve Kayseri’ye kadar uzanan bölgede yaşayan önemli bir Türkmen aşireti olarak tanıttı.

Çıtaklar hangi Türk boyundan?

Evliyâ Çelebi’nin Seyahatnâme adlı eserindeki anlatıya göre Çıtak, Bulgaristan’ın Tuna kıyısında yaşayan bir Türk kabilesiydi. Çıtak Türkleri, Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Gazi’nin ordusundaki Türk askerlerinin Tuna boyunca Bulgarlar ve Eflaklılarla karışması ve kaynaşmasıyla ortaya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir