İçeriğe geç

Dizartri nedir ne demek

Dizartri nedir ve ne demek?

Dizartri, konuşma bozuklukları olarak da bilinen, konuşma ve dilin vücut hareketleri arasındaki ilişkileri etkileyen bir durumdur. Dizartri, kişinin konuşmayı yaşı, cinsiyeti, kültürü veya diğer faktörlerden kaynaklanan bozukluklar nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Dizartri, sözcükleri söylemekte zorluk çeken, konuşmada bozukluk olan ve cümle kurmada zorluk çeken kişileri etkileyebilir.

Dizartri’nin Türleri

Dizartri, çeşitli türleri olabilir. En sık rastlanan dizartri türleri, fonolojik dizartri ve motor dizartridür.
Fonolojik dizartri, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmekte zorluk çekmesiyle ilgilidir. Sözcükleri doğru şekilde telaffuz edemediği için, kişinin anlaşılmaz bir konuşma biçimi oluşturmasına neden olur.
Motor dizartri ise, kişinin konuşma aracı olan dil, boğaz, ağız ve dişlerinin vücut hareketleri arasındaki ilişkiyi bozmasıyla ilgilidir. Bu, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini zorlaştırır.

Dizartri’nin Belirtileri

Dizartri’nin belirtileri, kişinin cinsiyeti, yaşı ve dil kullanımına bağlı değişebilir. Genel olarak, dizartri’nin belirtileri şunlar olabilir:

  • Sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmede zorluk çekme
  • Sözcükleri çevirirken veya konuşurken zorluk çekme
  • Konuşmada yavaşlık ve bozukluk
  • Konuşmada sürekli tıkanma ve bozukluk
  • Konuşmada kısıtlanmış ses erişim aralıkları
  • Konuşma üretiminde zorluk çekme

Dizartri’nin Tedavisi

Doğru tedavi, konuşma terapisi olarak bilinen bir tür rehabilitasyon tedavisidir. Konuşma terapisi, kişinin konuşma bozukluklarını ortadan kaldırmasını, sözcük ve cümleleri doğru şekilde söylemesini ve konuşma üretimine yardımcı olmasını sağlar. Konuşma terapisi, kişinin doğru ve kolay telaffuz edebileceği sözcükleri öğrenmesini ve konuşma üretimindeki bozukluklarını ortadan kaldırmasını sağlar. Konuşma terapisti, kişinin konuşmayı ve dilini iyileştirmesine ve konuşma bozukluklarını ortadan kaldırmasına yardım eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir